Vis Mousse Hapjes

IMG_7187Voor wie nog een hapje zoekt om te serveren bij nieuwjaar, deze vis mousse is een gegarandeerd succes (uitgebreid getest door mijn panel voor-proevers ;) ) Het is een zeer elegant hapje en helemaal niet moeilijk om te maken. Een klein beetje geduld is vereist maar in the end zeker de moeite waard.. En voor the end of 2014 mag dat wel eens!

IMG_7196Nodig:

  • 3-5 wortels
  • +/- 150 g zalm
  • +/- 250 g kabeljauwhaasje
  • 2 kleine sjalotjes
  • Teentje look
  • 1,5 dl room
  • Noilly prat (of witte wijn)
  • 1 dl kippenbouillon
  • 10 g gelatine blaadjes
  • 100 g gerookte zalm
  • Brood om te toasten of toastjes
  • Peper en nootmuskaat
  • Grof zout en dille voor de afwerking

Schil de wortelen en was ze. Gebruik een dunschiller om dunne schilletjes van de wortel te raspen. Hou enkel de bredere stukken bij. Breng 0,5l water aan de kook met een half kippenbouillon blokje. Als het kookpunt bereikt is voeg dan de wortelen toe. Laat terug tot het kookpunt komen en giet dan meteen af en spoel met koud water. Laat de wortelen drogen op een propere handdoek. Vet de bakvorm lichtjes in met een beetje goede olijfolie of bedek met huishoudfolie. Bedek daarna de bakvorm met de wortelen. Zorg dat alles goed dicht bij elkaar licht. Zet dit opzij in de koelkast.

IMG_7064

Snij 2 kleine sjalotjes en een teentje look fijn. Stoof deze kort aan in een beetje olijfolie. Voeg dan de zalm toe en de kabeljauw. Bak deze kort op elke kant maar laat deze zeker niet kleuren (dan krijgt de terrine een bruinige kleur, niet gewenst..) blus met 30 ml noillly prat of witte wijn. Laat even doorkoken zodat de alcohol verdampt en voeg dan 1 dl kippenbouillon toe. Pocheer de vis totdat deze net gaar is. Voeg alles in een blender, kruid met peper, nootmuskaat en een beetje citroen (opgelet met zout, dit voeg je beter achteraf toe als afwerking) en blend alles tot een crème. Zet opzij.IMG_7060

Week 10 g gelatine volgens de aanwijzing op de verpakking. Verwarm 1,5 dl room en los hierin de gelatine op. Meng dit onder de vis. Stort de helft van het mengsel voorzichtig uit in de bakvorm. Zet dit 10 min in de koelkast zodat de eerste laag al lichtjes kan opstijven. Haal het mengsel uit de koelkast. Snij gerookte zalm in klein plakjes en bedek de eerste laag vis mouse voorzichtig met zalm. Schep daarna de rest van de mousse uit in de bakvorm en zet 4 uur in de koelkast zodat deze kan opstijven.  IMG_7065

Rooster 3 sneden brood lichtjes of gebruikt vierkante toastjes. Snij de vis mousse voorzichtig in vierkantjes. Het helpt om je mes even te verwarmen door het onder warm water te houden. Leg de vis mousse met de worteltjes naar boven op de toastjes, werk af met grof zout en dille.IMG_7197

Smakelijk en Gelukkig nieuwjaar!!

3 thoughts on “Vis Mousse Hapjes

  1. Joanna! Ik dacht ik zal joanna dr blog nog eens bezoeken…helaas ontdek ik dit hapje nu pas…maar of het nu oudjaarsavond is of een gewone avond…ik verwacht dat dit even goed n heeerlijk hapje zal zijn! Dus ga hem zeker binnenkort proberen te maken!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s