Rustic Raspberry pie

IMG_20140411_191312674

Nothing better than an easy-peasy-to-bake pie that doesn’t need to look perfect to look incredibly good! That is what this rustic raspberry pie is. And on top of being easy to make, it’s also inexpensive. The cake itself is a quatre quart cake and the frosting is made of whipped cream, a light cottage cheese and frozen raspberries. Of course you could use fresh raspberries but then it becomes less inexpensive.. But however you make this cake, it can’t go wrong and it is destined to steal the show at any dinner! Oh and in this recipe I will also reveal my perfect-cake-secret! Definitely worth reading🙂

Deze frambozen taart is easy-peasy-to-bake! De laagjes mogen wat rustiek door elkaar gaan, het gebrek aan perfectie is wat hem zo mooi maakt! Gegarandeerd succes! Naast gemakkelijk is hij bovendien goedkoop om te maken. De cake zelf is een eenvoudige vier-vierde cake en het glazuur bestaat uit slagroom, magere platte kaas en diepvriesframboosjes. Je kan ook verse framboosjes gebruiken maar dan wordt je taart natuurlijk iets duurder. Oh en in dit recept verklap ik mijn perfecte-cake-geheim, zeker de moeite waard om verder te lezen dus! 

IMG_20140411_191249Nederlands onderaan

For 10 servings

For the cake:

  • 250 gr all-purpose flour
  • 250 gr custard sugar
  • 250 gr butter, room temperature
  • 4 eggs
  • 1.5 teaspoon orange blossom water (this is the secret😉 )
  • Loose base baking tin 16-18 cm

For the frosting:

  • 400 gr light cottage cheese
  • 2 dl cream (to be whipped)
  • 2 times a handful of frozen raspberries
  • 100 gr sugar

IMG_20140411_213759550

Start by making the cake. Preheat the oven at 180°C. Cream the butter and the sugar until you get a creamy mixture. Beat the eggs in a bowl and add to the butter-sugar mixture. Than mix in the flour bit by bit. When combined, stir in the orange blossom water. This will give your cake a really nice flavoring. Prepare the baking tin and divide the cake mixture into two equal portions. If you have two equal sized baking tins you can make the two batches of cake at the same time. My student budget (and the enormous variety of baking tins packed together in a small storage space) limits me. So I had to bake the cake in two batches. Bake the cake in the oven for around 40 minutes. But start checking the cake after 30 min, it really depends on your oven.. Test the cake by putting the back of a spoon in it. If it comes out clean, your cake is ready.

Once you have made the cakes let them cool down on a cake rack. Once cooled you will probably have to trim down your cake. Mine always looks like a little volcano eruption happened on top of it (I already tried numerous tricks to avoid this, so far no luck, so if you have any tips to achieve a cake with a smooth, flat top, please share!) I always start by taking of the bubbly top of the cake (this makes really good ‘testing the cakes flavor’ material😉 ). Then I slice the cake in half. To do this I always score the outside of the cake with a knife and then slice it completely, following the line I made on the outside. Set the cake aside.

Then make the frosting. Start by mixing the cottage cheese  with the sugar. Then add the raspberries and mix in firmly so the raspberries release some of their juice. Whip the cream. Than mix both together carefully. Start layering the cake. Put a stable piece of cake at the bottom, add some of the frosting, cake, frosting, cake, frosting cake, frosting! And tadaaaa! Don’t try to make it look perfect it needs to look rustic, top of the cake with some raspberries and ready to serve.

Tip: You can also make one big cake and slice this in four equal pieces. I find it harder though, so that’s why I make 2 cakes which I slice in half.

 

IMG_20140411_191443

Voor 10 porties:

Voor de cake:

  • 250 gr zelfrijzende bloem
  • 250 gr kristal suiker
  • 250 gr boter op kamertemperatuur
  • 4 eieren
  • 1,5 theelepel oranjebloesem water (dit is het geheim tot een cake met een heerlijke smaak)

Voor de glazuur:

  • 400 gr magere platte kaas (ik gebruik die van everyday)
  • 2 dl room voor slagroom
  • 2 handjes vol diepvriesframbozen
  • 100 gr suiker
  • Spring bakvorm van 16-18cm

Begin met het maken van de cake. Verwarm de over voor op 180°C. Meng de boter met de suiker tot een crèmig mengsel. Klop de eieren los. Voeg deze bij het boter-suiker mengsel. Meng de bloem beetje bij beetje door het mengsel. Eens alles goed gemend is voeg het oranjebloesem water toe en meng nog eens goed door. Verdeel het deeg in twee gelijke delen. Indien je twee bakvormen heb van gelijke grootte kan je de twee cakes tegelijk bakken. Mijn studenten budget (en gelimiteerde opbergruimte in combinatie met mijn grote bakvormen collectie) beperken mij tot het hebben van maar 1 bakvorm van elke grootte. Daarom bak ik de cake in twee keer. Het is ook makkelijker om 2 cakes in de helft te snijden dan 1 cake in vier gelijke delen te snijden. But if it’s your lucky day, kan je het altijd een kans geven. Bak de cake voor ongeveer 40 min. Begin echter de cake in het oog te houden na zo’n 30 min. Het hangt heel sterk van je oven af. Controleer de cake door er met de achterkant van een lepel in te prikken, komt de lepel er schoon uit, dan is de cake klaar. Laat hem afkoelen.

Tijd om te cake-trimmen! Mijn cake komt altijd uit de oven met een kleine vulkaan explosie bovenop. Ik krijg het maar niet klaar gespeeld om een gladde effen cake te maken (tips and tricks zijn altijd welkom!). Dus ik begin steevast met de hobbelige bovenkant van mijn cake te snijden. Daarna snij ik de cake in twee gelijke delen. Hiervoor snij ik eerst langs de zijkant van de cake een kleine inkeping. Deze volg ik dan daarna met het mes om de cake dwars door te snijden.

Het glazuur. Meng de suiker, plattekaas en de frambozen. Klop de slagroom luchtig en schep deze voorzichtig onder de plattekaas. Begin met de cake op te bouwen. Kies een stabiel stuk cake voor de onderkant, dan glazuur, cake, glazuur, cake, glazuur, cake, glazuur! En klaar!! Werk af met enkele frambozen en dien op!

IMG_20140411_191312674

3 thoughts on “Rustic Raspberry pie

    1. ah dat was ik vergeten, had er zelfs een foto van klaar staan🙂 oeps.. Maar dit vind je gewoon in de colruyt. Meestal bij de bakproducten (puddingpoeder, bakpoeder en meer)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s