Mac and cheese with a twist

IMG_5076

I love mac and cheese! It’s so comforting and cheesy. What’s not to love? Well.. I don’t really love the ham in mac and cheese, I don’t mind it being there, but not too crazy about it neither.. So I thought, why not chance the recipe to my liking! As you will find out if you continue to read my blog I’m crazy about zucchini. So why not make mac and cheese with zucchini and bacon.. It was super delicious, everything you want from it and more!😉

Wie houdt er nu niet van macaroni! Lekker veel kaas, smeuïg, het ideale comfort food! Het enige wat ik niet altijd moet in macaroni is de ham.. Dus dacht ik, waarom veranderen we deze klassieker niet eens. Zoals jullie wel zullen merken ben ik gek op courgette! Ze zijn goedkoop, makkelijk te bereiden, gezond en hebben lekker veel smaak. Dus dacht ik wat als ik eens courgettes en spekjes in mijn macaroni gebruik.. Macaroni die nog steeds lekker smeuïg is maar tegelijkertijd lekker af smaakt door de spekjes en wat lichter word door de stukjes courgette! Ideaal om op voorhand te maken en dan net voor het opdienen nog even in de oven te schuiven! Laat die hongerige maagjes maar komen🙂

IMG_5079

2 grote eters, 4 kleine eters: 2 big portions, 4 small portions

  • 250g macaroni
  • 500g spek (bacon)
  • 2 courgettes (Zucchini)
  • 100g geraspte gruyere kaas (grated gruyere cheese)
  • 150g geraspte Emmental (grated emeental cheese)
  • 15g boter (butter)
  • 20g bloem (flour)
  • 4dl melk (milk)
  • Nootmuskaat (nutmeg)
  • peper en zout (pepper and salt)

  IMG_5068

Zet een pot water op het vuur en bereid de macaroni zoals aangegeven op de verpakking, eens klaar giet de pasta af, spoel af met koud water om kleven te voorkomen en zet opzij. Terwijl de pasta kookt kan de kaas geraspt worden, indien er zelf geraspt moet worden natuurlijk🙂 Neem daarna een grote pan en zet deze op een hoog vuur. Bak de spekjes naar believen. Ik heb ze graag krokant dus ik laat ze lang bakken. Terwijl de spekjes bakken kan je de courgette al in blokjes snijden. Eens de spekje zijn gebakken zoals je ze wilt voeg je de courgette bij en roer deze nog een 4-5 tal minuten mee om. Zet de pan opzij. Neem een sauspan en weeg 15g boter af. Laat deze smelten in de pan. Voeg dan 20g bloem bij en roer deze door de boter. Blijf roeren totdat er een koekjesgeur waargenomen wordt. Dit wil zeggen dat je bloem ‘gebakken’ genoeg is. Blus dan met 4dl melk. Blijf roeren tot de melk indikt tot een crèmige saus. Neem de pan van het vuur maar blijf goed roeren, anders kan de onderste melk alsnog aanbranden. Kruid af met nootmuskaat, peper en een beetje zout, voeg dan de geraspte kaas toe (100 Gruyere en 50g emmental) en roer deze door de saus. Meng dan de pasta onder de courgette en spekjes, roer hierna de kaassaus erdoor. Het kan misschien weinig saus lijken maar eens de macaroni in de oven heeft gestaan krijg je een smeuïg geheel dat zeker voldoende saus heeft (naar mijn mening toch, anders maak je gewoon het dubbele van het kaassaus recept). Breng dit mengsel over naar een ovenschaal en strijk het vlak. Bestrooi met 100g emmental kaas. Je kan de macaroni in de koelkast bewaren tot 30 min voor het serveren. Warm de oven voor op 180 graden en laat de macaroni 20 min opwarmen. Verhoog dan de temperatuur en zet de grilfunctie aan voor ongeveer 5 min zodat er een heerlijk krokant korstje op de macaroni komt. Smakelijk!

English:

Start by boiling the pasta according to the instructions. While the pasta is boiling grate the cheese, if you are not using grated cheese of course. Keep 100g emmental cheese aside for garnishing. Set the cheese aside. Bake the bacon (just add the bacon into the pan, it is greasy enough so it doesn’t need butter or oil). Bake the bacon according to your liking. I always bake mine quite some time, I like my bacon crispy! While the bacon sizzles away, you can cut the zucchinis in small cubes. When you find your bacon is done, add in the zucchini cubes and let them cook with the bacon for 4-5 min. Set this mixture aside. Take a saucepan and put it over a low heat. Let the butter melt and then add the flour. Stir constantly until the mixture starts smelling like cookies do. Then your flour is ‘baked’. Then pour in the milk and keep stirring until the milk thickens and you get a creamy sauce. Take the sauce of the heat,  season the sauce with a little salt, pepper and nutmeg then add the emmental (50g) and gruyere cheese and stir them in. You are now ready to assemble the mac and cheese, mix the bacon, zucchini, pasta end cheese-sauce all together and pour it into an oven proof bowl. Top with the 100g of emmental cheese you kept aside earlier. You can make this dish in advance and keep it in the fridge until you need it. Then place it in the oven (which is preheated at 180 degrees) for 20min. Then turn up the heat and grill and let it grill for 5 min until it has a nice crisp on top. Enjoy!

2 thoughts on “Mac and cheese with a twist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s