Autumn Arrived

De herfst breng zoveel heerlijke geuren en kleuren met zich mee. Ik hou van die gezelligheid. De tijd dat gebraadjes weer helemaal oké zijn, ovenschotels bijna dagelijkse kunnen en Glühwein-tijd steeds dichterbij komt! Wat ook bij deze tijd van het jaar hoort zijn natuurlijk pompoenen! Een fantastische groenten om mee te koken. Ik verkies de butternut pompoen of kastanje pompoen om mee te koken. Deze zijn de iets kleinere pompoenen die je in de supermarkt vindt. Ze zitten boordevol smaak en zijn makkelijk in gebruik. Je kan ze met een dunschiller schillen en de pitjes zijn gemakkelijk te verwijderen. Pompoen zal dus de komende dagen hier en daar opduiken in een gerecht. Onderstaand vind je een heerlijke herfst-se maaltijd! Smakelijk!

IMG_4474

Ingrediënten:

  • -Gebraadje zo’n 150-200 gr per persoon (ik gebruikte het toscaans gebraadje van de colruyt)
  • -1/2 kastanje pompoen (voor 2-3 personen, de rest van de pompoen kan gepureerd en ingevroren worden om later te verwerken in soep, taart of pompoenpuree)
  • -Aardappelen (zacht kokend) zo’n 200-250 gram per persoon
  • -Olijfolie
  • -Maizena
  • -peper & zout
  • -kaneel
  • -nootmuskaat
  • -kruiden (Provençaalse kruiden, of basilicum of rozemarijn.. steekt zo nauw niet)

Bereidingswijze:

Start met de aardappelen goed af te wassen. Snij de aardappelen dan in kleine partjes. Hoe dunner je de partjes snij hoe groter het krokante oppervlak en hoe sneller ze gaar zijn. Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de aardappeltjes in de ovenschaal met een goede scheut olijfolie, peper, zout en de kruiden (een goede theelepel). Als dit alles goed door elkaar gemengd is kunnen ze in de oven. Het duurt ongeveer 40-50 min om de aardappelen te garen. Meng ze om de tien minuten om zodat ze niet aan de bodem kleven, indien dit wel gebeurd voeg nog wat olijfolie toe.

Terwijl de aardappelen garen kan aan het vlees begonnen worden. Kies een pan die diep genoeg is zodat er nog een deksel op geplaatst kan worden. Verwarm een geut olijfolie in de pan. Bak hierin het gebraadje bruin aan alle zijden. Als het vlees langs alle zijden gebruind is voeg dan een glas water toe aan de pan. Dek af met een deksel en laat het verder garen. Kijk af en toe eens na of niet al het vocht verdwenen is, indien ja voeg dan nog een glas water toe. Het gebraadje moet ongeveer een half uur garen.

Terwijl het gebraadje gaard kan de pompoen gekuist worden. Schil de pompoen met een dunschiller. Snij hem in twee en ontpit de pompoen. Snij de pompoen in partjes of in blokjes. Spreid de pompoen uit op een met bakpapier bekleed ovenplaat en besprenkel met olijfolie. Kruid met kaneel, nootmuskaat, peper en zout. Schuif de pompoen bij in de oven. De pompoen gaart in ongeveer 15-20 min. Prik in de pompoen om te controleren of hij klaar is. Hij dient zacht van structuur te zijn. (Tip: Ik bereid altijd de ganse pompoen, hetgeen niet opgeraakt pureer ik en vries ik in om later te verwerken in soep of taart)

Wanneer het gebraadje gaar is, haal het uit de pan en laat het even rusten op een bord. In de pan zit nog vocht waarmee een saus kan gemaakt worden. Voeg een glas water bij het vocht en breng aan de kook. Voeg dan 1-2 eetlepels maizena toe (naargelang hoe dik je de saus wilt) en roer door.

Klaar om op te dienen! Eet smakelijk!

Advertisements

One thought on “Autumn Arrived

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s